ZAKWAS PIEKARSKI BIO 250g BIONAT Powiększ

ZAKWAS PIEKARSKI BIO 250g BIONAT

16,49 zł

Zakwas piekarski do wypieku domowego chleba, jeden słoiczek wystarcza do wypieku 30 bochenków.  Zakwas nadaje się do wypieku wszystkich rodzajów chlebów, wspomaga i ułatwia wytworzenie ciasta. Produkt sprawdza się do wypieku zarówno w automatach jak i w domowym piekarniku.

More details

Stan: Produkt niedostępnyStan: Produkt dostępny

Available Option

Składniki: otręby żytnie*,   woda, regulator kwasowości: kwas mlekowy, mąka żytnia*, ocet jabłkowy*, skrobia ziemniaczana*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, serwatka w proszku, drożdże, olej rzepakowy* (certyfikowany składnik ekologiczny)

Produkt odpowiedni dla wegetarian.

Zawiera serwatkę (z mleka) i żyto.

Przechowywać w temperaturze 4 - 22 st. C w zakręconym słoiku.

Kraj pochodzenia: Polska

Sposób użycia: Należy pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką:

Dawkowanie:

Chleby pszenne                                             ok. 1-2%  (10 - 20 g na 1 kg mąki)

Chleby pszenno-żytnie                                ok. 2-3%  (20 - 30 g na 1 kg mąki)

Chleby wieloziarniste                                   ok. 3-4%  (30 - 40 g na 1 kg mąki)

Chleby żytnie                                                 ok. 5 %    (50 g na 1 kg mąki)

Przepis na domowy wypiek chleba w piekarniku:

1. Przygotowane i odważone składniki wyrabiamy ręcznie około 10 min  lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencji.

2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej.

3. Następnie dzielimy ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i formujemy w podłużne bochenki. Zwilżamy wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.

4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.

5. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie "obskórzał", po 20 minutach zraszamy wodą.

6. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210 st. C  piekarnika. Przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą.

7. Wypiekać w zależności od gramatury 35/56/50 minut.

8. Po wypieku wyjąć z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.

Napisz opinię